Selecció de recursos imprescindibles sobre jocs de taula per a biblioteques

Hui ens recomana:

Ana Ordás García

Es defineix a si mateixa com exploradora de mons que aplicar a les biblioteques per donar-los visibilitat i fomentar la participació, i avui ens porta consells i recomanacions molt útils per fer selecció d’uns recursos molt especials i poc comuns a les biblioteques: els jocs de taula .

Des de fa uns anys, es desenvolupa professionalment en l’àmbit cultural i de les biblioteques a través del màrqueting digital, els jocs i la gamificació ..

També organitza cursos de desenvolupament professional per al personal bibliotecari, i experiències immersives basades en jocs, com una forma de transmetre el poder del joc i utilitzar el pensament lúdic per aportar solucions a biblioteques.


¿Què són els jocs i per què són necessaris en la biblioteca?

Quan parlem de jocs a la biblioteca, deguem incloure en eixa categoria els jocs de taula i els jocs digitals (altres denominacions: ficció digital, videojocs, aplicacions digitals…)

Els jocs són un recurs cultural més, a l’igual que ho són la música o el cinema, i han de formar part de la col·lecció de la biblioteca, ja siga per préstec o consulta / ús en sala. El seu tractament és idèntic a el dels fons bibliogràfics: selecció, adquisició, procés tècnic i circulació. Però també poden utilitzar-se per cridar l’atenció sobre una temàtica, per viure aventures, com a vehicle per a l’aprenentatge sobre una habilitat cognitiva, emocional o social, per dinamitzar alguna activitat de la biblioteca, per organitzar esdeveniments i afavorir la inclusió i interrelació mitjançant el joc, o simplement per gaudir solucionant els reptes que se’ns plantegen.

Compartisc el decàleg del joc elaborat per Oriol Comas, José María Bellostas, Joaquim Dorca i Perepau Listosella, dins el moviment Barcelona juga:

 • El joc és cultura. Com una obra humana de transmissió de coneixement. Com una eina per interpretar el món mitjançant la metàfora de les mecàniques de joc.
 • El joc és criteri. Quan juguem prenem decisions, triar un camí mentre juguem ens ajuda a saber que a la vida real també serem capaços de fer-ho.
 • El joc es diversió. La finalitat del joc és l’entreteniment, és fer vore que a l’actuar no arrisquem res essencial més enllà de la glòria efímera de la victòria i la dignitat en la derrota.
 • El joc és repte. El joc és progressió personal, realitza i millora les pròpies capacitats, no existeixen límits mentre juguem. Hi ha un sentiment de superació constant.
 • El joc és igualtat. Quan un grup de persones accepten respectar el reglament, s’estableix una complicitat, un compromís personal dins d’un pacte d’igualtat. No importa el sexe, l’edat, ni cap altra condició. L’altre és un jugador, com tu.
 • El joc és experimentació. Els jocs ens fan pensar i ens ensenyen a aprendre tant dels nostres errors com dels nostres encerts. Així com l’esport entrena el cos, el joc entrena la raó i posa en joc les emocions dins d’un entorn de seguretat.
 • El joc és comprensió. Explicar un reglament als companys de joc representa un doble exercici de magisteri social i comprensió. Res fa aprendre més que comprendre i explicar el que hem après als altres.
 • El joc és sociabilitat. Compartir el temps i el lloc pel plaer d’estar junts és necessari, vital i cada vegada més difícil d’obtenir. El joc ens dóna temps de qualitat en un entorn amable de comunicació personal. Jugar ens acosta als amics.
 • El joc és coneixement. Jugar ens desperta l’afany de saber més sobre el tema que desenvolupa el joc, siguen mons imaginaris, siga la història o siga la matemàtica. El joc és el gran esquer de la gana de saber.
 • El joc és llibertat. El trampós i el qui juga obligat per raons externes no estan jugant. Sense l’acceptació voluntària i sincera del reglament no hi ha partida. Jugar és gaudir.

¿Quins són els criteris bàsics de selecció?

Atès que els jocs de taula i els jocs digitals tenen processos de creació i canals de distribució totalment diferents, em centraré en un d’ells. Criteris de selecció de jocs de taula:

La principal recomanació és deixar-se assessorar pels professionals de les botigues de joc de confiança, consultar a les associacions de jocs de l’entorn i tindre en compte a aquelles persones amb coneixement i criteri per analitzar i recomanar jocs de taula.

Per fer una bona i variada selecció de jocs per a la biblioteca, recomane tindre en compte criteris com:

 • l’edat de les persones que juguen. Cal tindre en compte les edats recomanades per a cada joc i adquirir jocs per a totes les edats. En qualsevol cas, a l’igual que amb la lectura, dependrà més del recorregut lector de la persona, que de l’edat per poder enfrontar-se davant determinades mecàniques o històries.
 • la durada del joc. Caldria tindre en compte aquest aspecte per tindre jocs fàcils de desplegar i jugar en una estona lliure, o jocs per als quals es necessita disposar de més temps.
 • el nombre de persones que van a jugar. Aquest aspecte és important, ja que l’experiència de joc té molt a vore amb que s’adapte al nombre de persones per al qual ha estat dissenyat el joc. A tindre en compte: Creix el nombre de jocs dissenyats per a dos persones i / o amb regles especials per a dos i fins i tot un jugador / jugadora.
 • les mecàniques dels jocs. El joc a triar pot dependre dels nostres gustos, de les persones amb les que juguem o el moment triat. No és el mateix un joc de preguntes-respostes per jugar amb les nostres amistats, que amb la família; o jugar a crear una història, que col·leccionar ítems per guanyar punts.
 • la temàtica. Sempre hi ha una temàtica que ens pot atraure més que d’altres, ja siga perquè siga el fil conductor d’un joc, o simplement perquè les il·lustracions o estètica del joc, ens aprope a aquesta temàtica.
 • els components. Els components pot ser un altre criteri a l’hora de seleccionar, o potser més aviat decantar-se per un o altre joc quan s’assemblen molt pel que fa a les mecàniques: daus, cartes, llapis i paper, llosetes, trencaclosques, peces tipus dòmino …. Creus que algú que no ha jugat molt pot entrar millor amb un joc amb fitxes tipus dòmino o amb cartes?
 • les novetats. És important estar al dia de les novetats que es van publicant, i per tant convé fer una ullada a les últimes publicacions de les editorials, a les ressenyes que fan els professionals i als premis que s’atorguen cada any als millors jocs.
 • les categories. Hi ha categories per les quals les persones que juguen poden demanar recomanacions. En alguns casos coincideixen amb criteris esmentats anteriorment, però en qualsevol cas ací van algunes d’elles per tenir-les en compte a l’hora de seleccionar, i potser de classificar: cooperatiu, party, narratiu, abstracte, filler, per a 2, eurogame, de rol, legacy, wargame, solitari, …
 • les habilitats que s’utilitzen. Si volguérem fer una selecció per a l’aprenentatge d’habilitats, haurem de tindre en compte les habilitats cognitives, emocionals i socials que fomenten els jocs, el que s’anomena l’aprenentatge emergent.
 • la perspectiva de gènere. A l’igual que a la col·lecció bibliogràfica pot haver altres criteris que tinguen a veure amb projectes específics de la biblioteca, per exemple la  perspectiva de género (visibilitat de les autores de jocs de taula, la imatge de la dona en els jocs de taula,…).  

Editorials de jocs de taula

Encara que HISPA, l’Associació Espanyola d’Editorials de Jocs de Taula que va néixer el 2017 ja no té activa la seva web, sí que hi ha una llista de les editorials fundadores:

 • Abba Games
 • Brain Picnic
 • CtrAltCreative
 • Devir Iberia
 • Diset
 • DMZ Games
 • Draco Ideas
 • Games 4 Gamers
 • GDM Games
 • GenX Games
 • Looping Games
 • Ludosentinel
 • Mont Tàber
 • Tranjis Games
 • Zacatrus!

També estan:

 • 2 Tomatoes
 • Arrakis
 • Asmodée
 • Átomo Games
 • Cayro
 • Do It Games
 • Draco Ideas
 • Eclipse Editorial
 • Edge Entretainment
 • Editales
 • Haba
 • Homoludicus
 • Lucky Loser Games
 • Lúdilo
 • Ludonova
 • Maldito Games
 • Masqueoca
 • Mercurio Distribuciones
 • Morapiaf (Marbushka)
 • Nosolorol
 • Primigenio
 • Zombi Paella
 • Salt & Pepper Games

Per estar al dia de les novetats que van eixint, cap canal millor que el d’aquestes editorials. També a les botigues especialitzades de jocs hi ha seccions de novetats. En qualsevol cas, cal prestar atenció a editorials d’altres països, ja no només per voler tindre jocs en altres idiomes, sinó també per seguir la pista a editorials que no són específiques de jocs de taula però que publiquen coses interessants, com per exemple el cas dels argentins Tinkuy i els seus jocs literaris.

Finalment, no perdre de vista a les editorials literàries i els seus llibre-jocs o experiències lúdiques per als més menuts: llibres de tria la teua pròpia aventura de Masqueoca, Filosofia per a xiquets i xiquetes de Wonder Power, Edicions Tralarí i tantes altres ja conegudes en la selecció de materials bibliogràfics.


D’interès:

 • Per comprar pots consultar les botigues especialitzades en jocs de taula a l’entorn de la biblioteca en la web de Metajuego.
 • Calendari d’events de jocs de taula de Metajuego.
 • Llistat de jocs en producció, junt amb l’editorial que el publica, el nom de l’autora o autor i l’any de publicació en l’ Asociación Cultural Jugamos Todos.
 • Hi ha editorials que posen alguns dels seus jocs disponibles per imprimir i jugar, el que es denomina ‘Print & Play‘. Un exemple és una de les edicions del Dixit d’Asmodée.

Una recomanació per prestar jocs de taula:

Un dubte recurrent és com prestar els jocs de taula. Per això recomane tindre un pes de precisió per apuntar el que pesa la caixa amb els components abans del préstec i així pesar-lo en la seua devolució i no haver de comptar els components tret que no pese el mateix.


Si vols saber més…

Articles a biblogTecarios. Encara que hi ha alguns que no són sobre jocs, hi ha diversos interessants, com per exemple, la selecció i entrevista a Leonard Elsper “Pingüino jugón” sobre jocs de taula com a eines per a la lectura.

Notícies actualitzades sobre el món dels jocs relacionats amb l’aprenentatge, lectura i biblioteques a la meua web anaordas.com

Llibre “Gamificación en bibliotecas. El juego como inspiración”. Editorial UOC, 2018

Podcast recomanats sobre jocs i jugar: Play like a Pank, Filamento lúdico.2 thoughts on “Selecció de recursos imprescindibles sobre jocs de taula per a biblioteques”

Comments are closed.