Selecció de recursos imprescindibles sobre Prehistòria i Arqueologia per a biblioteques


Hui ens recomana:

Biblioteca del Museu de Prehistòria de València

La Biblioteca del Museu de Prehistòria de València és una biblioteca especialitzada en prehistòria i arqueologia. 

Creada, junt al Museu, l’any 1927,  el fons bibliogràfic està format per més de 70.000 volums amb aproximadament 1.450 títols de revistes, audiovisuals,  llibres infantils i còmics que recorren la història de la humanitat des dels seus orígens fins a l’època romana i medieval, especialitzant-se en l’àmbit valencià i en el mediterrani. Alhora, disposa d’una àmplia col·lecció sobre museologia, restauració, numismàtica i epigrafia oferint el suport necessari per a la investigació, l’aprenentatge i la difusió del coneixement. 

A més de participar en les diferents activitats del Museu, com ara exposicions o jornades de portes obertes a jaciments arqueològics, la Biblioteca organitza regularment presentacions de llibres i tertúlies dins del seu àmbit temàtic. A més, esporàdicament, ha promocionat i col·laborat en altres tipus d’iniciatives com ara edicions en la Wikipèdia o Bookcrossing. 


Què ens recomana i per què…:

Els llibres de matèries són imprescindibles per als lectors i lectores infantils i juvenils i les col·leccions de les biblioteques públiques i escolars han d’estar dotades amb publicacions de qualitat. Nosaltres volem oferir-vos la nostra experiència en prehistòria i arqueologia.

La secció infantil i juvenil de la Biblioteca del Museu de Prehistòria de València va començar a crear-se l’any 2008 per poder arribar-hi al públic més menut i animar-los a descobrir i a gaudir de la prehistòria i l’arqueologia i sensibilitzar els xiquets i xiquetes sobre la importància de la investigació arqueològica i la protecció del patrimoni.  A poc a poc ha anat formant-se una col·lecció infantil de vora mil volums de monografies i diverses revistes.

A partir de 2013 comencen a fer-se animacions lectores d’una durada de 20-30 minuts, programades cada diumenge a les sales del Museu,  que es transformen, setmanalment, per unes hores, en una biblioteca infantil i juvenil. La temàtica de les animacions és molt diversa intentant aprofundir de forma atractiva en algun període de la història de la humanitat. Momentàniament, aquesta activitat dominical presencial ha quedat suspesa per l’emergència sanitària produïda per la Covid-19 però s’ha descobert un nou àmbit: les animacions lectores digitals i a la carta (es poden vore al canal de youtube del Museu de Prehistòria de València)

La secció inclou, a banda de les publicacions més científiques tractades amb rigurositat, contes, còmics, diccionaris, publicacions periòdiques, atles, llibres de pregunta-resposta, biografies, àlbums il·lustrats, novel·les, manuals i jocs, adaptats a les distintes edats del públic al qual va dirigida. Pel mateix motiu la classificació és temàtica i molt senzilla.  Així, la col·lecció s’ha dividit en 6 blocs organitzats en 12 matèries.

 • Arqueologia, museus i biblioteques 
 • Origen de la terra (inclou dinosaures)
 • Època prehistòrica 
 • Història antiga.  Aquest bloc conté diverses matèries: civilitzacions orientals, egipcis i egípcies, grecs i gregues, pobles del ferro, romans i romanes, pobles americans.
 • Edat mitjana  (inclou també publicacions sobre l’Islam i els pobles visigots i  vikings)
 • Temes generals

Criteris de selecció:

L’experiència acumulada en aquest tipus de literatura infantil ens ha permés fer una selecció dels fons més interessants per a les distintes biblioteques, tant públiques com escolars, que vulguen tindre en compte la nostra opinió. Per a realitzar-la hem seguit una sèrie de criteris:

 • Rigorositat científica, excepte en els casos de narrativa i alguns còmics on la imaginació juga un paper molt important. Per exemple, hem evitat seleccionar llibres que comenten un dels errors més comuns: associar la vida humana a la dels dinosaures.
 • Gènere, tant en el llenguatge com en les imatges. La història de l’home, l’home prehistòric, els romans, els grecs, els vikings,…. són terminologies emprades habitualment per a descriure i contar els diferents períodes i pobles de la història de la humanitat. Hem evitat aquestes al·lusions.
 • Cronològic. Editats a partir any 2008, excepte alguns casos d’edicions  institucionals que sabem que no estan exhaurits i / o estan en accés obert i i acompleixen tots els altres criteris. 
 • Lingüístic. Acotat a castellà i valencià per ser les dues llengües oficials. Indicació si està en les dues llengües. 
 • No exhaurits. Perquè tothom que vulga puga aconseguir els títols indicats.

Editorials

Destaquen les publicacions d’editorials comercials, malgrat que de tant en tant hi ha publicacions institucionals molt acurades, com és el cas de les del propi Museu de Prehistòria de València.

Les editorials publiquen més sobre alguns temes que sobre altres, així podem trobar al mercat gran quantitat de títols sobre prehistòria, Egipte, Roma o l’edat mitjana però és més difícil localitzar publicacions sobre els pobles del ferro (ibers o celtes), els pobles americans o sobre Grècia.  Algunes editorials ja publiquen en ebook.


Col·leccions destacades

 • Editorial Oniro: Querido mundo / Món estimat. Fantàstica col·lecció per al públic lector major de 9 anys. Explica els diferents temes de forma molt clara. Tots els títols de la sèrie contenen il·lustracions molt boniques i divertides alhora que rigoroses. Està disponible en castellà, valencià i altres llengües europees. Tracta qüestions com la prehistòria, l’arqueologia, Egipte, la Grècia clàssica, la geologia…, a més, té títols sobre altres continguts com el reciclatge, l’alimentació…
 • Editorial La Galera: Els historionautes / Los historionautas. Fabulosa col·lecció on tres xiquets i un gos (Els Historionautes) viatgen a diverses èpoques de la història. Els llibres inclouen activitats com ara, receptes dels diferents etapes històriques, manualitats, jocs…
 • Editorial Susaeta: Mini biografies, Libro linterna, Busca a / Busca en, 101 coses que hauries de saber sobre / 101 cosas que deberías saber sobre…, Susaeta és una de les editorials que més publica sobre prehistòria i història. Hi ha col·leccions com Busca a / Busca en o Libro linterna que agraden molt al públic més menut.
 • Editorial Combel: El cavall mitològic. Col·lecció sobre els mites grecs adaptats al públic infantil.
 • Editorial Blume: En 30 segundos / En 30 segons. Tracta diferents aspectes d’una època o civilització: Egipte, Roma…Inclou resums de cada tema.. Disponible en castellà i valencià. Per a xiquets i xiquetes majors de 9 anys.
 • Editorial Parramon: Grandes civilizaciones
 • Editorial Akal: El manual (no oficial) del guerrero
 • Editorial Usborne: Mi primer libro sobre...
 • Editorial Vox: Los superpreguntones 
 • Editorial Molino: Esa horrible historia

Publicació periòdica destacada

 • Petit Sàpiens. Una excel·lent revista amb monogràfics històrics de molt bona qualitat que no hauria de faltar a cap biblioteca.

Llibreries


La col·lecció de la secció infantil i juvenil de la Biblioteca del Museu de Prehistòria de València està disponible per prestar-se en lots amb la fórmula de préstec interbibliotecari. Ací teniu l’accés al nostre catàleg.

A més a més si vos interessa alguna de les publicacions del Museu de Prehistòria de València per a la vostra biblioteca vos la podem fer arribar.

No dubteu en contactar amb nosaltres:
bibliotecasip@dival.es o al telèfon 96 388 36 00