El Col·legi en contra del cànon bibliotecari

cartell-quadrat-3aJVBE

El passat 1 d’agost de 2014, si fórem mal pensats diríem que “amb premeditació i traïdoria”, el BOE va publicar el Reial decret 624/2014, de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa el dret de remuneració als autors pels préstecs de les seues obres realitzats en determinats establiments accessibles al públic o, la qual cosa és el mateix, el Govern va aprovar la normativa mitjançant la qual obliga a les biblioteques a pagar pel préstec d’obres. El conegut cànon bibliotecari.

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana manifesta el seu rebuig al mateix i està preocupat per les conseqüències que es deriven d’ell ja que sens dubte afectaran no solament als usuaris de les biblioteques els qui, si ben no hauran de pagar ells directament, veuran reduïts els recursos destinats a elles, sinó també als professionals al capdavant de les mateixes posat que poden veure perillar els seus llocs de treball atès que les corporacions locals, que són les entitats de les quals depenen les biblioteques, no tenen previstes partides pressupostàries per a afrontar aquest pagament pel que recorreran per a açò a la partida pressupostària destinada a l’adquisició de nous recursos o no potenciaran la incorporació de nou personal. Però no és només açò el que porta al COBDCV a estar en contra del cànon hi ha altres qüestions com el fet que en comprar un llibre ja s’estan pagant els drets d’autor i el cànon suposa pagar dues vegades pel mateix. A açò afegir que en pagar per préstec es pot acabar pagant per obres exemptes de drets d’autor doncs no totes les obres en préstec generen drets.

Enfront d’aquesta situació, el COBDCV ve donant suport a les iniciatives que sorgeixen amb l’objectiu de frenar aquest despropòsit i fa seguiment i difusió de les mateixes a través de tots els mitjans al seu abast. Malgrat açò, el COBDCV opina que aquestes accions són insuficients i que aquest tema no és només competència dels professionals sinó que també ha de ser conegut i valorat per aquells que finalment seran els que acaben havent de fer front al pagament i que són les administracions locals.

En el COBDCV ens consta el desconeixement que existeix respecte a aquesta normativa en la majoria d’ajuntaments de la Comunitat per açò es considera de vital importància l’organitzar una jornada o reunió informativa a la qual convidar als regidors locals juntament amb els professionals responsables de les biblioteques municipals per a oferir-los, de primera mà, informació sobre l’abast i conseqüències de la normativa vigent així com sol·licitar-los suport a les accions que s’articulen des dels diferents col·lectius professionals. A més també es pretén treballar en la creació d’un grup de treball que puga aprofundir sobre aquest tema i puga, a mitjà termini, ajudar a constituir accions que realment resulten efectives en contra de mesures com aquesta.

Scroll to Top
Obrir xat
1
Tens algun dubte?
Hola, en què podem ajudar-te?